Cerca:
Llocs d'interès << tornar
 
Bellmunt Castell Curull  Pont de la Riera  Vola
 
Sant Pere de Torelló té una extensió de terreny de 57,47Km2 de les quals gairebé una 4/5 part és de bosc i paisatge natural d’una atractiu indescriptible. 
Aquesta característica converteix el poble en un bon lloc per a visitar i fer-hi excursions, passejades… Així mateix Sant Pere és un municipi d’atracció per als practicants d’esports de bicicleta, parapent, aladelta, hípica…
Fotografies: Agrupació Fotogràfica
LLOCS D’ESPECIAL ATRACTIU i INTERÈS
santuari 7507
Santuari de Bellmunt
El Santuari de Bellmunt es troba situat a 1.246 metres d’altitud.”L’ermita al cel suspesa” com deia Jacint Verdaguer, en tenim la primera referència l’any 1219 i ofereix una de les panoràmiques més extenses de la comarca d’Osona i del sud del Ripollès. En dies molt clars es pot veure fins i tot les muntanyes de Montserrat i el cim Pedraforca.
 
Alsina Grossa
Alsina Grossa
Les alzines (quercus ilex) són arbres de secà, de full perenne, que viuen preferentment en indrets erms i solellosos, d’aquí que en podem trobar a la part baixa dels solells de les serres de Bellmunt i Curull.
Camí del Santuari de Bellmunt, podem trobar l’Alsina Grossa, l’arbre més emblemàtic del municipi.
 
Castell Vinyeta Castell Curull
Castells
El de Torelló, el de Sa Reganyada al cim de Bellmunt, el de Curull i el de la Vinyeta del castell de Curull s’en conserven poques restes, però l’indret on s’ubica l’antiga fortalesa, la serra de Curull, té un gran valora natural. Pel que fa a la Vinyeta, és sobre la Vall del Ges, a uns 800 m d’altitud i a peu de la serra de Curull. És un edifici gòtic refet el s. XVIII
 
Pont Riera Pont Targarona
Pont de La Riera i Pont de Targarona
Ambdós ponts formaven part dels camins de ferradura que utilitzaven la gent de Sant Pere per dirigir-se cap a altres indrets de la comarca d’Osona, Vidrà o a la Garrotxa.
El pont de La Riera, d’estil romànic, es troba dins la finca del mas La Riera. A causa de l’aiguat del 1940 el pont sofrí alguns desperfectes, els quals posteriorment foren subsanats. El pont el feien servir sobretot la gent de la Vola i Masies de Sant Pere per portar el bestiar a les fires. És doncs un pont que formava part d’un camí transhumà.
El Pont de Targarona és de tres arcs de punt rodó i les bases del pont són de pedra treballada mentre que la resta està construït amb rocs del propi riu.
 
dsc00819
Zona La Riera (I entorns)
A la finca de La Riera, propietat de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló i declarada d’utilitat pública per la seva contribució a la protecció del paisatge i al foment del lliure en contacte amb la natura, hi ha un itinerari senyalitzat que recórrer l’espai. Seguir-lo us permetrà conèixer els seus elements més característics, com la Font de la Figuera, la de la Riera o el Pont d’estil romànic. Al llarg del recorregut trobareu cartells d’interpretació del medi natural així com una mostra representativa dels arbres i arbusts de la zona. També podreu trobar-hi la reproducció d’alguns dels animals que viuen aquest medi natural.
Acompanya a tota aquesta zona un espai de pícnic lliure així com un terreny d’acampada conegut com El Serrat I (per poder fer ús del terreny d’acampada cal fer la reserva a través de Campaments i més de la Generalitat de Catalunya)
 
ermita sant roc
Ermita de Sant Roc
A l’indret conegut per Serrat de Nespla, sobre un petit cim i roquissar a 730 metres d’altitud, s’erigeix aquesta ermita, la qual dista mitja hora del poble de Sant Pere i des d’on es pot gaudir d’una panoràmica vers la plana de Vic.
Construïda, segons la inscripció de la campana, l’any 1698, d’art en té poc. La campana és realment molt bonica i està ornamentada amb fulles de roure. Disposa de l’espai necessari per a la celebració de l’august Sacrifici. Té un petit campanar d’espadanya i completa bellament l’edifici l’atri davanter, cobert amb una teulada de la mateixa alçada de l’edifici, sostinguda per dues columnes i amb pedrissos laterals per a seure. Cada 16 d’agost es celebra una missa i s’hi canten els Goigs de Sant Roc.
 
Mol  del Salt
Salt del Molí
Aquest salt d’aigua es troba a la capçalera del riu Ges, en plena boscúria i té uns 15m. d’alçada. Per accedir-hi cal fer una caminada ascendent des de la casa de La Vall. Al costat del molí hi ha el salt d’aigua. El riu Ges a aquesta alçada està envoltat per un bosc de ribera.
 
Puig Tosell
Aquest és el puig més alt de Sant Pere de Torelló. Es troba situat sobre el coll de Bracons i té 1485m. d’altitud. Per accedir-hi cal agafar el camí des de la Collada de Bracons. És un dels principals punts de partida de moltes excursions pel terme.
 
La Grevolosa
Impressionant bosc de faigs, amb arbres declarats monumentals. Alguns arriben a tenir un diàmetres de més d’un metre. Aquesta fageda es troba dins l’espai del PEIN de Milany – Bellmunt – Puigsacalm essent-ne un dels boscos més septentrionals. Per accedir-hi cal seguir la carretera direcció Olot. Al kilòmetre 23, prop de la masia de Bracons. Seguidament s’ha de caminar uns 15 – 20 minuts.
 
Sant Nazari
Situada enmig d’espesses rouredes, en el límit entre la vall del Fornès i el Cabrerès.
La seva existència és citada en el llunyà 1382 en un testament de Bernat de Perafita. Durant els segles XVII i XVIII tenia ermitans o deodonats que recaptaven per ella, i al s. XVIII es va refer l’edificació amb la construcció d’una casa amb un teulat de doble vessant, una part destinada a la capella, i l’altra a estatge de la família dels ermitans.
La capella mostra un estil barroc discret enguixada interiorment amb motllures i volta de llunetes. El seu portal és simple, emmarcat amb llinda i cantoneres de pedra, amb un ull de bou i un campanaret de simple espadanya prop del carener de l’edifici.
 
forat mic
Forat Micó
Trencament de la morfologia de la serra de Bellmunt i Curull creant una espectacular V per la influència del riu Ges amb unes cingleres molt pronunciades. S’agafa l’accés a la cruïlla BV5224 Km. 13.
 
tosca degollats
Tosca de Degollats
Es tracta d’un fenomen geològic produït per l’erosió calcària, fet que hi ha propiciat unes formes ben característiques d’estalactites. És una curiositat natural per visitar.
 
Font Vidranesa
La font Vidranesa és segurament tan antiga com el santuari de Bellmunt. De fet es troba situada a mig camí del santuari, prop de la cota dels 1000 metres. Darrera la façana de la font i colgat a terra hi ha un petit dipòsit d’obra que recull l’aigua que arriba a través d’una canonada, connectada directament a la conducció principal de proveïment d’aigua del santuari. A l’entorn de la font s’hi troben unes taules de pedra amb els seus corresponents seients. Hi ha també un petit refugi amb data de 1914 i renovat el 1985 i de construcció amb regust modernista.
Des de sempre ha estat un lloc de parada o repòs d’aquells que van fins a dalt el santuari.
 
Pont de Salgueda
Es tracta d’un pont romànic d’un sol arc. S’hi pot accedir pel mateix camí que porta a Forat Micó, el camí vell que ens porta a Vidrà.
 
 
Sant Andreu de la Vola
D’aquesta església hi ha constància escrita des d’abans de l’any 1031. De la primitiva edificació se’n conserva ben poc ja que s’ha anat modificant al llarg dels segles. Situada a l’esquerra del riu Fornès, forma part del nucli de baix de Sant Andreu de la Vola.
 
EDIFICIS
 
 
Església Parroquial de Sant Pere
L’església d’obra romànica tenia en els seus inicis tres absis, cada un d’ells amb el seu respectiu altar. Aquests altars són dedicats el central a Sant Pere i els laterals a Santa Maria i un sant màrtir.
A les primeries del s. XVI són practicades al temple obres interessants que responen a l’engrandiment de la població, i que ben possiblement perjudicaran la solidesa del conjunt.
Al s. XVIII l’arquitecte vigatà Josep Morató serà l’encarregat de les obres de remodelació convertint l’església de Sant Pere en un monument de l’art neoclàssic.
Del vell edifici n’és aprofitat el solar, per bé que prescindint de l’orientació tradicional. Una nau garbosa i de proporcions justes constitueix l’element principal de l’edifici, al qual no hi manquen bones capelles laterals i un presbiteri grandiós, la volta del qual recorda encara les ogives gòtiques. És començat el 1727 i inaugurat el 1764.
El campanar és una torre altíssima amb un rellotge públic col•locat el 1864 i que va ésser substituït el 1963. Fins a principis del segle XX la torre acabava amb una teulada feta de fusta i amb forma triangular. Presidia l’interior de l’església l’altar major, d’estil barroc i procedent dels tallers de l’escultor vigatà Vicenç Real, el qual hi deixà la data de 1788. A resultes de la Guerra Civil (1936-1939) l’altar fou cremat podent-se salvar només la figura de Sant Pere que es troba al Museu Episcopal de Vic.
L’altar el formaven tres Columnes de bases ventrudes amb corones de flors que penjaven dels collerins, frontons i cornisaments trencats, una petxina terminal d’extraordinàries dimensions, imatges de sants i figures al•legòriques omplien el grandiós pany d’escultura. Presidia el fornícul central la imatge de Sant Pere, titular del temple.
La capella fonda, bastida a mà dreta del temple és considerada per la capacitat i per la justesa de proporcions una de les millors de la comarca i de la diòcesi vigatana. Deu la seva existència al santperenc i rector de la vila Gaspar Masdemós, el qual començà els treballs el 1803. Presideix la capella la imatge de la Mare de Déu dels Dolors. També hi podem trobar les restes de dos santperens il•lustres: el pare Isidre Badrena (1846-1874) i el bisbe de la Diòcesi de Vic Joan Josep Castanyer i Ribes (1806-1865).
Finalment l’any 19XX es va fer pintar de nou tota la nau central de l’església i al 19XX la façana.
 
 
Escola Josep M. Xandri
L’escola Josep M. Xandri es va començar a construir l’any 1932 i van finalitzar les obres l’any 1934 tot i que no es va procedí a la recepció definitiva fins a l’any 1935.
Actualment es manté encara l’estructura inicial, una estructura arquitectònica molt típica de l’època de la República i es poden veure les dues portes d’accés, una d’elles destinada al col•lectiu de nenes i l’altra al col•lectiu de nens.
 
Cans
L’any 2008 l’Ajuntament de Sant Pere va tirar un projecte amb la voluntat de recuperar i conservar els diferents Cans que hi ha al poble i que s’han anat creant amb el pas dels anys.
Per això moltes de les cases tenen a la seva façana una placa que indica el Can pel qual se’ls coneixia.
Ajuntament de Sant Pere de Torelló - NIF: P-0823300-I
c. Verdaguer, 18 - 08572 Sant Pere de Torelló (Barcelona)
Tel. 93 858 40 24
Fax 93 850 91 30
st.peret@diba.cat
Avís legal
Web per Duma Interactiva.