|
29/11/2024
El ple de l'Ajuntament de Sant Pere va aprovar inicialment el 25 de novembre passat el pressupost municipal per a 2025, amb una previsió d'ingressos ordinaris de 4,5 milions d'euros i despeses per valor de 4,2 milions. De tota manera, el pressupost vindrà marcat i condicionat per les diferents inversions derivades dels efectes de la pedregada del 2 d'agost passat sobre els equipaments i serveis públics, que s'enduen la major part del pressupost extraordinari. Això fa que, si se sumen un i altre, en total pugi a 8,1milions, el més alt de la història. Cal tenir en compte que només en afectacions a equipaments públics i serveis municipals, des de la captació i distribució d'aigua fins a l'enllumenat públic, els costos ja s'enfilen fins als 3,8 milions d'euros, com va explicar l'alcalde, Jordi Fàbrega, durant el ple. Aquest pressupost extraordinari inclou ajuts rebuts de la Generalitat i la Diputació que permetran, en bona part, assumir les obres que hi ha pendents derivades dels efectes de la pedregada.
Una d'aquestes obres de mandat en què ja s'ha començat a treballar, i que la pedregada va accelerar, és la reforma integral de tot el sector d'equipaments des del Casal dels Avis fins al pavelló, millorant tacaments, i optimitzant els espais, A més, i gràcies a això es disposa d'una subvenció de més de 300.000 de la Generalitat - el projecte preveu convertir l'edifici en refugi climàtic, cosa que vol dir nous i millors tancaments i aïllaments per fer front a les onades de calor de l'estiu i que pugui ser lloc per refugiarse de les altes temperatures per a qui ho necessiti.
Un altre dels àmbits rellevants del presuspost és la central de biomassa. D'una banda, perquè amb un ajut de més d'1,7 milions d'euros de la Diputació es podrà plantejar acabar la reposició de la xarxa de distribució del poble, que ara tenim en un 80% resolta però que queden punts delictats com al carrer Vilanova, el Rossinyol, el Sant Feliu o trams del Forat Micó i Pere Vilar. De l'altra, l'increment de consum previsible amb la incorporació de nous usuaris a la Riera i al Pujol i la disponibilitat de l'aigua calenta de la tèrmica per a processos industrials del polígon generarà més consum de biomassa, però alhora permetrà continuar avançant en la no dependència de combustibles fòssils. A la pròpia central tèrmica, de fet, s'instal·larà un sistema de plaques solars que permetrà internalitzar bona part del consum elèctric que genera el funcionament de la planta, que se situa en un cost d'uns 60.000 euros anuals.
D'altra banda, les ordenances fiscals que afecten els impostos i taxes municipals s’incrementen per a l'any vinent un 3% pel que fa a la contribució urbana i rústega, en base a les dades d'increment de l’IPC català. Passarà al mateix amb les taxes d’aigua i aigua calenta, així com de la recollida de residus.
Sobre la taxa de residus la intenció i així s'havia manifestat era que no s’incrementaria, però vist el cànon que cobra l'Estat espanyol per fer la gestió de residus per imposició de la Unió Europea, en tant que l’estat no ha complert amb els percentatges de reciclatge que li corresponia, obliga l'Ajuntament a incrementar la quota, que passarà dels 160 euros actuals al 167 per a l’any 2025. Aquest preu també inclou la taxa per a la recollida i tractament de la trastos i la deixalleria. Se n'ha incrementat molt l'ús i això també ha disparat els costos per a l'Ajuntament. Respecte als residus, s'ha rebaixat el preu de retorn que es pagava per al vidre, paper, cartró. Tot això explica l’increment de 7 euros per a l'any vinent. Altres municipis ja tenen la taxa als 220 euros. Però en al cas Sant Pere, com que ja s'anava a un preu alt de taxa els últims anys, i amb el bon percentatge de reciclatge amb el porta porta està situat per sobre del 83% s'ha acordat un increment moderat del cost de la taxa respecte
|