|
08/06/2021
El passat dia dos de juny, va tenir lloc a l’envelat del Polvorí una reunió oberta on es va decidir iniciar els passos per a constituir la Cooperativa Ciutadana d’Energia de Sant Pere de Torelló. El projecte és un dels puntals del Pla de Transició Energètica del poble. A la reunió, que va comptar amb una quarantena d’assistents, el regidor de Transició Energètica, Ermen Llobet, va presentar aquest Pla i els principals projectes que el conformen. També hi va participar Blanca Pellicer, de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que va explicar en què consisteix i els passos a seguir per a constituir una cooperativa.
L’Alcalde Jordi Fàbrega va intervenir per destacar la importància de la Participació Ciutadana en el procés de transició energètica. També va recordar la manifestació organitzada per la comunitat escolar de l'IE Josep Maria Xandri de Sant Pere el setembre de 2019 per reclamar a les administracions públiques un compromís de lluita contra el canvi climàtic, compromís que va adquirir llavors l’ajuntament. Els objectius de la cooperativa són: a) Impulsar una sèrie de projectes concrets de transició energètica b) Impulsar la participació ciutadana en el procés i ajudar a divulgar-lo c) Oferir als socis i sòcies la possibilitat de consumir energia neta i més econòmica, així com de ser agents actius en la lluita contra el canvi climàtic.
El Pla de Transició inclou projectes que impulsa l’Ajuntament, com la renovació i extensió de la xarxa de calor, però també projectes que s’hauran d’organitzar al voltant de la cooperativa, amb el suport municipal, així com un projecte conjunt de parc fotovoltaic sobre terreny. Entre els projectes que ha d’engegar la cooperativa hi ha un pla de generació d’energia solar per autoconsum en cobertes urbanes particulars i municipals, un pla de rehabilitació energètica d’habitatges i una campanya de sensibilització i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia. També s’estudiarà una solució no contaminant per a calefacció a La Vola i masies, basada en geotèrmia.
Arran de la reunió s’ha constituït una comissió per a l’elaboració dels estatuts, una comissió per a l’estudi dels projectes a realitzar i una comissió de comunicació. En qualsevol cas es va acordar que aquestes comissions restaran obertes a altres persones que s’hi vulguin incorporar en aquesta etapa inicial (podeu contactar amb la tècnica de promoció econòmica de l’ajuntament. Tel. 93/858 40 24). Es preveu tenir constituïda la cooperativa a finals d’estiu i llavors es farà una crida a tota la ciutadania per tal que s’hi incorpori el màxim nombre de gent. En el transcurs de la reunió es va posar de manifest que no cal tenir coneixements tècnics energètics ni de cooperatives per sumar-se a la iniciativa, ja que sempre hi haurà el suport professional necessari.
Aquest és un projecte pioner en el context de Catalunya i d’Osona. Fa poc més de mig any, la regidoria de Transició Energètica de Sant Pere va proposar al Consell Comarcal d’Osona d’estendre el projecte santperenc al conjunt de la comarca, per tal d’accedir a ajuts dels fons europeus Next Generation. A data d’avui s’ha elaborat un Pla de Transició per a Osona que pretén reduir, en sis anys, el 42% de les emissions de CO2 i que compta amb el suport dels 50 ajuntaments de la comarca. Entre altres, el Pla també preveu la construcció de 15 xarxes de calor similars a la de Sant Pere, 50 parcs fotovoltaics de 5 MW, 50 programes de cobertes fotovoltaiques en polígons, autoconsum solar compartit en teulades urbanes, rehabilitació energètica d’habitatges o la instal·lació d’estacions de càrrega de vehicles elèctrics, entre d’altres. Com a novetat, el Pla osonenc també preveu algunes plantes pilot amb tecnologies innovadores com el biogàs a partir de purins o hidrogen “verd” per a la indústria i accions complementàries en camps com la formació, la pobresa energètica, l’emprenedoria o la creació d’una plataforma de “crowd-funding”. Per ajudar a impulsar aquests projectes, a banda d’un gran equip professional, es preveu treballar per crear a la comarca 50 cooperatives d’àmbit municipal, seguint el model iniciat a Sant Pere. Balenyà, Olost i Torelló seran, probablement, les properes iniciatives que es posaran en marxa.
El sistema energètic ha estat i segueix estant controlat per un oligopoli de grans empreses. Ara tenim l’oportunitat d’accelerar la lluita contra el canvi climàtic i fer-ho amb un model descentralitzat, participatiu, respectuós amb el medi i on els retorns es quedin al territori.
|